-Vi vil aldri nå fram til alle med forbud, restriksjoner eller andre former for begrensinger.
Noen vil alltid «bryte» det vi lokalt tror er lett forståelig. Og det skyldes ikke nødvendigvis vond vilje.
Derfor må vi vise raushet og velvilje.
Ordfører Timo Knoch (bildet over) er mer opptatt av å finne gode løsninger enn bruk av pekefingeren og si fy, fy til den stadig økende trafikken av campingturisme.
Magnet
Eidfjord er som en magnet på turister fra inn- og utland.
I fjord sommer var det mer enn 80 cruiseanløp; noen av båtene med over 4 000 passasjerer.
Årets tall blir enda høyere.
Og med Riksveg 7 mellom Oslo og Bergen gjennom bygda, er det enkelte dager et høyt press på begge tettstedene i Eidfjord.
-Men det er plass til alle, sier ordføreren.
-Det krever imidlertid organisering og tilrettelegging, noe kommunen arbeider med å gjøre bedre.

Kom i bobil: Timo Knoch er opprinnelig fra Tyskland. Han kom til Norge som bobilturist på slutten av 1990-tallet. Han ble så fasinert at han etter noen år flyttet hit og er i dag ordfører i Eidfjord.
Villcamping
I takt med stadig flere bobiler har uttrykket vill-camping vært brukt stadig oftere de siste årene. Det innebærer i korthet parkering utenfor regulerte områder.
I det reguleringsarbeidet Eidfjord er i gang med, ville de ha noe håndfast. De ville ha innsyn i omfanget av vill-campingen.
Og på tross av at kommunen har et betydelig antall campingplasser, viste tellinger i fjor sommer at svært mange velger å overnatte utenfor de tilrettelagte områdene.
Det høyeste antallet en tilfeldig sommernatt, var 240 kjøretøy, de fleste bobiler.
Det tas forbehold om at det var fullt belegg på de regulerte plassene, men som ordføreren sier: -Et stort flertall ville uansett ha valgt å parkere der de selv vil.
Liberale
Og det siste begrunner han med den oppfatningen europeiske turister har av campingmulighetene i Skandinavia.
Aviser, blader og ulike reklamekampanjer fra blant annet bobilselskaper ute i flere europeiske land, forteller at Skandinavia praktiserer en svært liberal holdning til hvor man kan kjøre – og hvor man kan parkere for natten.
Ordføreren mener at vi må se på dette som et fortrinn.
Camping er en viktig del av turismen; den generer betydelige inntekter. At europeere velger Norge for å oppleve vår fantastiske natur, er derfor noe vi skal ta vare på – og glede oss over.

Kamp om plassen: Det blir trangt i Eidfjord når de største cruisebåtene legger til kai. Da må bobilene vike og finne andre plasser enn de som ligger nærmest på kaia.
Informasjon
-Men alt har en pris og Eidfjord jobber nå med å legge bedre til rette. Hva gjør dere?
-Noe av det viktigste er bedre informasjon. Og siden vi geografisk kun har to veger inn til kommunen, bør det være en relativt enkel oppgave å nå fram til turistene.
Vi ser for oss skilting med QR-koder som – på flere språk – forteller at slik vi ha det i Eidfjord.
Informasjonen må være slik at vi ikke rokker ved prinsippene i den unike Allemannsretten.
Vi vil også advare, og kanskje forby steder som ikke er trygge. Vi ser bobiler stå i områder hvor det er rasfare, og på steder som skaper farlige trafikk-situasjoner. Slik kan og skal vi ikke ha det.

Vakkert: Denne utsikten – fra Hareidvegen – over Hardangerfjorden vil bobilturistene gjerne ha, men kommunen er svært restriktiv til hvor de kan parkere. Og strengere er det blitt. I løpet av sist høst kom det opp flere forbudsskilt også andre steder i kommunen.
Vise raushet
Ordfører Knoch medgir at campingturister er som andre grupper, forskjellige og sammensatte.
Det betyr i praksis at uansett mengde informasjon, forbudsskilt og andre hindringer – noen vil alltid unnlate å etterkomme regler og forbud.
Det kan ha mange forklaringer som misforståelser og uvitenhet, men sjelden vond vilje.
Og det er her ordfører Timo Knoch sin oppfordring å vise raushet kommer inn.
-Det som er bra for innbyggerne, er bra for de som kommer på besøk.
Informasjon:
Denne teksten er redigert fra en artikkel som sto i bladet Bobil & Caravan nr. 1 2025.